Wij hebben in september 2015 een prachtige theereis naar India gemaakt en hebben drie plantages in de provincie Assam en Darjeeling bezocht. Wij hebben voor onze eerste theereis het land India gekozen omdat nagenoeg alle mensen in India engels spreken en wij ook met de pluksters en fabrieksarbeiders konden praten en vragen stellen over de verbouwing en verwerking van de thee.

Op de plantages hebben de mensen ons alles uitgelegd van de verwerking van de thee van het zaadje tot het in ons kopje beland. We hebben zelf thee geplukt, in de fabriek kunnen zien hoe CTC (cut tear curl) thee voor in de zakjes en de losse thee verwerkt wordt.

De zaden groeien aan de theestruik, ze worden nadat ze uit de boom vallen verzameld en in de grond gezet. Dit gebeurd in de "Nursery"waar de plant 18 maanden staat, voordat hij in het veld geplant wordt. 

Hier gaat het allemaal om, het theeblad, de Camellia Sinensis Assamica. Dit is blad wat groeit in de provincie Assam. 

 

Theeplukster op Khongea Tea Estate in Assam. De struiken worden op een hoogte gesnoeid, zodat de dames makkelijk kunnen plukken.

Het is nog best lastig om zelf thee te plukken en de mand goed te dragen.

De theepluksters plukken binnen een korte tijd een hele hand vol, daarna gaat het in de mand.

Theepluksters in het veld van Glenburn Tea Estate in Darjeeling. 

Theeveld van Glenburn Tea Estate in Darjeeling.

Als de theetuinen te ver van de fabriek af liggen, wordt de thee in het veld gewogen. Dit is de pluk van de ochtend. Er wordt een gemiddelde bepaald wat de dames hebben geplukt, over dat gemiddelde gewicht krijgt iedereen een salaris. De dames die meer hebben geplukt krijgen extra, de dames die minder hebben gepklukt krijgen het salaris over het daggemiddelde.

Hier komen de dames die dicht bij de fabriek hebben geplukt de thee binnen brengen om gewogen te worden.

Het lijkt zo makkelijk, maar het is hartstikke lastig om zo'n tas op je hoofd te balanceren.

Deze mooie dame kan het perfect.

Het binnen gebrachte theeblad wordt verwelkt in deze lange bakken op Glenburn Tea Estate in Darjeeling.

Na de pluk wordt het blad in Khomgea Tea Estate in Assam  naar de fabriek gebracht waar de bladeren in grote betonnen bakken worden gelegd om te verwelken. Het verwelken wordt heel goed in de gaten gehouden, tijdens de verwelking wordt de smaak van de thee al voor 50% bepaald.

Vanuit de verwelkingsbakken gaat de thee in grote tassen aan haken aan een lopende band naar de fabriek toe.

De machine waar de bladeren worden gesneden voor de CTC (cut tear curl) de thee die in de zakjes gaat.

De theebladeren gaan door verschillende snijvlakken en rollen heen. Je ziet hier dat het blad steeds fijner wordt gesneden.

De thee wordt van de lopende band opgevangen en ter oxidatie op de grond neergelegd. In deze fabriek wordt er op twee manieren geoxideerd, op de grond en op een lopende band.

Dit is de lopende band waarop de thee heel langzaam naar het einde wordt vervoerd, na ongeveer een uur is het blad geoxideerd.

De bladeren die niet voor de zakjes gebruikt gaan worden, worden gerold, zodat het blad heel blijft. Door deze machine wordt het blad gekneusd zodat de aroma's vrij kunnen komen. Dit is dus de losse (orthodoxe) thee.

Na het oxideren van het blad (voor de zwarte thee) wordt de thee gedroogd. Na het drogen bevat het blad nog 3% vocht.

Na het drogen wordt in Glenburn Tea Estate in Darjeeling de orthodoxe (losse thee) gesorteerd. Het wordt gesorteerd op heel en gebroken blad.

HIer zien we de verschillende soorten gradaties van het blad. Heel blad, gebroken blad, heel fijn gesneden blad (fannings) en gruis (dust) de laatste twee worden voor theezakjes gebruikt. De fannings voor de pyramidezakjes en de dust voor de platte zakjes.

Hier zie je verschillende soorten witte thee die gemaakt wordt op Glenburn Tea Estate in Darjeeling.

In Khongea Tea Estate in Assam wordt de zwarte orthodoxe thee gesorteerd. De golden tips worden eruit gefilterd. Dit zijn de knopjes van de theeplant die geven de thee een heel verfijnde smaak. Eerst worden de tips eruit gehaald, om op verzoek van de klant weer terug te worden gedaan. Er kan tea with golden tips besteld worden met een percentage golden tips erin. Dit vele werk maakt de thee prijzig.

Prachtige orthodoxe Assam thee met gouden tips.

De thee ligt klaar om ingepakt te worden in de zakken, daarna verlaat de thee de fabriek.

Verschillende soorten thee proeven op Rohini Tea Estate in Darjeeling. 

Theeproeven op Glenburn Tea Estate.

In India wordt de thee op de Engelse manier gezet.

Parveez Arshad Hussain de bevlogen manager van Glenburn Tea Estate in Darjeeling.

Meisjes op de lagere school in Khongea Tea Estate in Assam.

Ondeugend jongetje op de lagere school in Khongea Tea Estate in Assam.

De kinderen op de lagere school in Glenburn Tea Estate beginnen elke morgen met gymoefeningen, daarna wordt er een Engels gebed opgezegd en gaan de kinderen naar de klas.

De klaslokalen zijn van verschillende grootte, afhankelijk hoeveel kinderen in elke klas zitten.

Prachtig meisje.

Onderweg kregen we thee gerserveerd, eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat deze thee onder de auto is beland. De thee wordt vaak zo sterk gezet, dat suiker of melk niet uitmaakt. Een thee die minder lang wordt getrokken, geniet mijn voorkeur.

Voor wie het aandurft, dit is heerlijke Chai Latte, thee met verschillende kruiden, o.a. kruidnagel, kardemom, kaneel, klaver en gember en melk en suiker. Het hangt van het seizoen af welke kruiden er gebruikt worden. Het is een heerlijke zoete thee.

Bij deze Chaiwallah konden we de thee gerust drinken, onze gids bracht hier veel mensen heen omdat de Chaiwallah water uit de fles gebruikte.

Voorheen werdt alle chai latte uit terracotta kopjes geserveerd, na gebruik werden ze op de grond kapot gegooid. Nu gebruikt men grotendeels plastic bekertjes en die belanden ook nog op de grond. Er zijn veel chaiwallahs in India, vanuit kantoren, winkels en op straat, wordt de thee op straat gekocht. Haal je voor meerdere mensen thee, dan wordt het meegenomen in plastic zakjes, heel simpel.

 

Het was een prachtige reis, we hebben veel geleerd over de herkomst en de verbouwing en verwerking van de thee. Deze reis hebben we gemaakt met Origin Trips deze reisorganisatie verzorgd thee- en koffie reizen. Geen gewone vakantiereizen, maar reizen om meer te leren over de thee en koffie.