Pompoen met rooibos

Ingrediënten:

* 3 el boter
* 1 el + 1½ tl rooibos thee (los)
* 2 middelgrote flespompoenen
* Olijfolie
* Zeezout
* Peper
* 2 el vers gehakte bieslook
* Bakpapier

  1. Verhit de oven voor op 220 graden. In een kleine koekenpan de boter en 1 el rooibos thee op middelhoog vuur laten smelten. Zodra de boter gesmolten is, de pan van het vuur afhalen en deksel erop doen. Laat dit 10 minuten trekken. Zeef en vang de boter op in een schaaltje. De thee kan weg.

  2. Met een scherp mes de onder- en bovenkant van de flessenpompoenen afsnijden. Daarna de zijkanten eraf snijden. Snij de pompoenen in 7-8 plakken. Verdeel de olijfolie over het bakpapier en verdeel de plakken pompoen erop. Leg ze een stukje van elkaar.

  3. Vermeng de rest van de rooibos met het zout. Smeer de gesmolten boter op de plakken pompoen en doe er peper en het rooiboszout op. Bak de pompoen totdat hij zacht is, ca. 25 minuten. Leg ze op een schaal en doe de gehakte bieslook erover.

Chicco

(voor 1 persoon)
* 1 dl Assamthee
* 50 ml rum
* 50 ml citroensap
* 50 ml sinaasappelsap
* 1 schijfje citroen
 

Schenk de hete Assamthee in een hittebestendig glas, roer de rum en de beide soorten sap erdoor. Doe het schijfje citroen in het glas en breng de Chicco eventueel op smaak met suiker. Serveer meteen. 

Assam behoort tot de zwarte theesoorten, deze donkere, kruidige thee groeit in Assam, een hoogvlakte in India. Deze thee wordt vaak gemend met lichtere theesoorten. Assam vormt een bestanddeel van vele theemelanges. Veel van de Indiase thee komt uit Assam.

De perfecte komkommersandwiches

(voor 9 smalle reepjes of 6 schuine sneetjes)
* 1/2 komkommer, geschild
* zout
* 6 dunne sneetjes wit brood
* ongezouten boter, op kamer temperatuur
* witte peper

Snij de komkommer in dunne schijfjes, (tip: gebruik er een kaasschaaf voor) en doe ze in een zeef.  Sprenkel licht wat zout erover heen en laat de komkommer 20 minuten staan, als het te zout is, kunt u nu nog met water het meeste zout eraf spoelen. 

Leg het keukenpapier op uw aanrecht en plaats hierop de komkommerschijfjes en droog ze dan aan de bovenkant af met meer keukenpapier.

Smeer het brood rijkelijk in met de roomboter, leg de komkommerschijfjes op de onderste helft van de broodjes. Sprenkel de peper erover heen en leg de andere helft van de broodjes er bovenop. 

Druk de broodjes goed aan, snij de korsten eraf en snij de broodjes in smalle reepjes, vierkante stukjes of snij ze schuin door, al naar gelang u mooi vind. Serveer direct, met een goede thee. 

Variatie tip van Barn16: u kunt in plaats van de roomboter ook roomkaas gebruiken en gesneden bieslook over de roomkaas strooien.

Perfecte komkommer sandwiches, alle foto's en tekst zijn van Felicity Cloake for the Guardian.