Waar komt de thee vandaan?

De thee komt van de theeplant Camellia Sinensis, de struik heet Camellia Sinensis Sinensis en de boom heet Camellia Sinensis Assamica. De meeste thee komt van de struik, dat is makkelijker voor het plukken. De theeplanten groeien  in tropische tot subtropische landen, tussen 43 graden noorderbreedte en 30 graden zuiderbreedte en tenminste 700 meter boven zeeniveau, maar optimaal vanaf 2.000 – 2.500 meter boven zeeniveau. De verschillen in smaak van de thee komt door het klimaat, de locatie (hoogte) de cultivering, dat wil zeggen waar staat de plant op welke ondergrond, hoe laat je de plant groeien, staat de plant in de schaduw en hoe bestrijd je het ongedierte. Dan maakt het ook nog uit hoe er geplukt wordt, met de hand of machinaal, en de verwerking van de thee heeft ook alles met het smaakverschil te maken. Er zijn verschillende soorten thee, zwarte thee, groene thee, witte thee, gele thee, oolong thee en post gefermenteerde thee. Al deze theeën komen van dezelfde plant, de verschillen komen door het klimaat, soort ondergrond, heeft de plant veel of weinig regen en zon gehad en door de verwerking van de thee..

Maak kennis met katie alice


Katie Alice is een razendpopulaire nieuwe ontwerper van ' the finest china homeware' in Engeland. Ze ontwerpt collecties met die typische Engelse uitstraling en met de hoogste kwaliteit. Haar serviezen doen denken aan de Wedgwood kwaliteit van vroeger, aangevuld met accessoires als theedoeken, thermoskannen, onderzetters en veelal in een prachtige cadeauverpakking.

Wij voeren momenteel drie collecties van Katie Alice. De Highland Fling serie is gebaseerd op de Schotse ruit, de Brompton Rose serie is gebaseerd op een prachtig stuk behang uit het archief van het Victoria & Albert Museum in Londen en het idee voor de serie English Garden komt van een vintage servies dat ze op een rommelmarkt vond.

 

 Earl Grey

Hij moderniseerde als premier het Britse Kiesstelsel, had een affaire met hertogin Georgiana van Devonshire en droeg bij aan de afschaffing van de slavernij. Maar waar de Graaf (Earl in het Engels) Grey vooral beroemd om werd is de naar hem vernoemde thee; Earl Grey. 

Tijdens een bezoek van een Chinese diplomaat kreeg hij ooit een uniek geschenk; zwarte thee op smaak gebracht met bergamotolie, gewonnen uit de schil van de citrusachtige bergamotplant. Lady Grey was onder zo de indruk dat ze het ging serveren in haar Londense salon en de rest is geschiedenis. Volgens mij had het dus eigenlijk Lady Grey thee moeten heten. 

Lady Grey heeft kort geleden haar eigen thee gekregen. Bijna 250 jaar later.

 

LES TISANES


Een tisane is hier in Frankrijk een op thee lijkende, warme drank, die gemaakt wordt van kruiden. In Nederland zouden we het kruidenthee noemen, hier dus tisane, mooi woord! Denk hierbij aan kruiden zoals brandnetel, verveine, kamille en allerlei mengsels hiervan. Maar ook rooibos ’thee’ valt hieronder.

Tisanes worden in Frankrijk vaak na het eten genomen- zeker na een copieus diner - als de anderen bijvoorbeeld nog een digestive nemen in de vorm van een pruimenlikeurtje, een Calvadosje of een eau de vie. Da’s heel andere koek, zul je zeggen! Het helende karakter van een tisane merk je ook aan het feit dat het ’s avonds in ziekenhuizen wordt rondgebracht door speciale zusters, vermoedelijk vrijwilligsters.

Een vriendin van mij die daar geopereerd werd, vertrouwde het niet helemaal, zeker nog een beetje duf vanwege de narcose… Toen de zuster vroeg of zij een tisane wilde om beter te slapen, verstond zij tranquillizer. “Nee, nee, laat maar zitten, vandaag niet”! De dag erop ontdekte zij – inmiddels helderder – dat het om heerlijke versgezette kruidenthee met een lepel honing ging. Ze liet het zich deze maal geen tweede keer zeggen!


Elly Binkhorst, www.lasauvagere.nl

THEEDRINKEN IN NEDERLAND

In Nederland drinkt men al jaren thee om drie uur in de middag. Is het een ceremonie? Niet echt, we drinken om drie uur thee en nemen er een koekje bij. De thee word geserveerd, je mag een koekje uit de trommel halen en de trommel gaat weer dicht. Buitenlanders kijken hier vreemd van op, hoezo mag ik geen extra koekje pakken? Wij Nederlanders hebben geen ceremonie van de thee gemaakt, we gaan gewoon even zitten met zijn allen en drinken een kop thee, verder geen poespas. We lunchen tussen twaalf en één uur en gaan weer dineren tussen vijf en zeven uur, dan hoeven we geen uitgebreide thee te serveren om drie uur. Jaren geleden had ik een vriendin uit Canada op bezoek, ze schreef aan haar moeder een kaart waarop ze vermelde: het is zo raar hier, om drie uur zet de moeder van Ilse thee, ze roept iedereen, iedereen laat alles vallen waar ze mee bezig zijn en komen naar beneden om samen thee te drinken. Dat duurt een kwartier tot een half uur en dan gaat iedereen weer verder waar ze mee bezig waren. Dit was in 1987. In Canada gaan de mensen niet even bij elkaar zitten om thee te drinken, wij doen dat nu ook minder, als je werkt drink je de thee aan je bureau, maar in het weekend als je thuis bent, wordt er nog steeds gezamenlijk thee gedronken, niet altijd en ook niet standaard om drie uur, maar we nemen even de tijd om de thee te drinken en met elkaar te kletsen. 

(door Ilse Beemsterboer)

 

LE GOÛTER

Le goûter is de naam voor het vieruurtje hier... het theemomentje!

In mijn geval betekent hier Frankrijk, want ik woon sinds 6 jaar in Zuid-Normandië, in een prachtige langgevelboerderij, waar ik kook, schrijf, schilder en gasten ontvang. In deze nieuwsbrief hou ik jullie graag op de hoogte van mijn ‘thee-belevenissen’ in La douce France.

Maar terug naar de le goûter! Een lichte maaltijd dus, uitgebreider dan ons vieruurtje in Nederland, voor zover dat nog bestaat. Een aangekleed kopje thee,waar écht de tijd voor genomen wordt en een rustpauze in de dag is! Dan is het tijd voor een broodje (favoriet bij kinderen is de pain au chocolat) en iets lekkers. Logisch dat er even wat bijgetankt moet worden, want de vorige maaltijd was om 12 uur en de volgende maaltijd is nog heel wat uurtjes te gaan. Vaak schuift men pas ergens rond achten weer aan voor le repas. 's Middags (le déjeuner) is voor velen de hoofdmaaltijd.

Het vieruurtje met thee is eigenlijk dan ook gelijk het enige kopje thee voor de meeste Fransen op een dag. Hier zijn het meer koffieleuten... alhoewel thee - en met name kruidenthee (les tisanes) - gaandeweg ook hier meer terrein gaan winnen.

Naarmate ik meer inburger vind ik het heerlijk om mijn ‘vijf-uur-trek’ te stillen en mezelf zo nu en dan te trakteren op een wat uitgebreider éet-snoep-moment met een grote pot thee erbij, zeker als mijn avondmaaltijd ver na achten komt te liggen. Met het verschijnen van deze eerste nieuwsbrief wens ik jullie veel van deze heerlijke theemomenten toe, waarbij Barn16 jullie op allerlei manieren kan en moge inspireren!

Elly Binkhorst, www.lasauvagere.nl

 

Le goûter is overigens ook een schilderij van een vrouwelijke impressioniste - Marie Braquemond - uit 1880. Het hangt in het museum Les beaux Arts in Parijs.